diumenge, 21 de gener del 2007

El somriure de l'home del temps

M'agrada l'hivern. El de veritat. I ara sembla que vindrà. Els que ens dediquem a la meteorologia estem realment excitats des de fa una setmana. No parem de mirar els mapes a mitjà termini, comparar el que surt als "espaguettis" del "Global Forecast System" amb els mapes del "Global Modell". Qualsevol trucada entre meteoròlegs, després del "bon dia!" de rigor, deriva cap a la previsió d'aquesta setmana: "Vindrà fred eh?"

Però per l'experiència sabem que no podem confiar en els mapes al peu de la lletra, que la posició d'una pertorbació sempre implica una incertesa, i que el temps que farà pot ser molt diferent si la borrasca es mou una mica al nord, al sud, a l'est o a l'oest de com apareix a un mapa.

Això fa que, a hores d'ara, pensant en el temps que farà el dimecres o dijous, sabem que tindrem molt fred, perquè per poc que canviin els mapes, el fred ja està assegurat, però no parem de fer especulacions sobre quines serien les variacions ideals que assegurarien nevades a la costa o de si la tramuntana que es preveu pot generar el "rebuf" (aire procedent del mar) que portaria nevades des del sud de la Costa Brava a la Costa Daurada.

Per això, les previsions del temps a mitjà termini, en situacions prometedores com aquestes, sempre seran anunciades amb un lleuger somriure, aquell somriure de complicitat que amaga el desig de l'home o dona del temps que la situació que prudentment anuncia no es compleixi al peu de la lletra. I ens avisa: haurem d'estar atents als petits canvis, seguir la situació, perquè potser podríem tenir una sorpresa.

En fi, tinc ganes de començar aquesta setmana. A la feina, al Servei Meteorològic, es viurà de manera especial, tal com ja va passar l'any passat. Els que estem a l'àrea de recerca tindrem una orella atent als comentaris excitats dels companys de l'àrea de pronòstic, i unes quantes finestres de l'ordinador amb les imatges del Meteosat, els radars, i les temperatures actuals. Es faran trucades als pobles d'on és cadascú, o se'n rebran, per preguntar o confirmar si hi neva o no.

Com el dia de la loteria de Nadal, en comptes d'anunciar premis s'aniran anunciant pobles on neva: Neva a Girona, neva a Cardedeu, neva a l'Estartit! A veure si jo podré cridar un "neva a Malgrat!". Bona setmana a tots!

1 comentari:

MC ha dit...

un post genial company.

com bé saps donc fe de la passió amb què viviu la feina els homes i dones del temps.Dona'ls una abraçada de part de Ràdio Blanes i de tota la gent de Malgrat de Mar.

us seguim atentament.