dimecres, 24 de gener del 2007

L'aire fred ja entra...

L'aire fred ja es deixa notar amb força a Malgrat. Ahir les temperatures van baixar fins als 3ºC, però aquest matí ja s'ha registrat la primera glaçada, amb una mínima propera a -1ºC.

Podeu veure l'evolució de la temperatura a Malgrat, quasi en temps real AQUÍ

Caldrà estar atents al que pugui passar la propera matinada. Per una banda tenim:
- Vent que s'està calmant
- Temperatures amb forta tendència a baixar
- Humitat relativa molt baixa
i per tant, possibilitats elevades de glaçada negra.
Protegiu o entreu a casa, si podeu, les plantes més sensibles al fred.

Per altra banda, hi ha una depressió que s'està acostant des de l'oest. Porta associada un embossament d'aire molt fred. Depenent de la seva localització en les properes hores, podrà portar nevades importants a Catalunya. Els darrers models, de moment, la situen centrada al País Valencià per demà al migdia. Amb aquesta configuració, la neu sembla assegurada, fins a cota 0, a la zona de Tarragona, gràcies a l'aire fred en capes més baixes que s'escolarà per la vall de l'Ebre.

A Malgrat, amb molta seguretat, demà dijous també es veurà nevar. Perquè la neu arribés a quallar es necessitaria una aportació d'aire fred una mica més important que la prevista a la nostra zona, probablement una temperatura 1 o 2ºC més baixa que la prevista a hores d'ara.

Així doncs, caldrà posar atenció a l'evolució meteorològica de demà, especialment a la temperatura que marquin els termòmetres abans i durant els primers instants de la nevada. Les probabilitats que la neu qualli seran especialment elevades si la temperatura no arriba a superar els 3ºC al llarg del matí i baixa ràpidament fins als 0ºC a l'inici de la nevada. En principi, les nevades serien de caràcter feble a la nostra zona, però al sud del país seran abundants i poden acumular gruixos importants.