dissabte, 16 de desembre del 2006

Espaguetis

Trobo a faltar que els homes del temps el ensenyin a la televisió, doncs crec que són molt didàctics i entenedors. Familiarment els anomenem "els espaguetis" i els acabo d'incorporar al menú de la dreta del blog.

És un gràfic molt fàcil d'interpretar. Al centre meteorològic alemany fan prediccions amb un model meteorològic que repeteixen unes quantes vegades, fent petites variacions a les condicions inicials. El resultat és un conjunt de sortides de models, dels quals se'n fa una mitjana, i és el que veiem als mapes d'isòbares que ens ensenyen, per exemple, a la televisió.

Al gràfic hi surten dos conjunts de línies: la temperatura prevista sobre Barcelona a uns 1500 metres d'alçada (línies superiors) i la nuvolositat (línies inferiors). Encara que sigui Barcelona val per gran part de Catalunya, ja que els camps meteorològics a 1500 metres d'alçada no varien gaire amb la distància (no té res a veure amb la temperatura arran de terra).

Les diferents sortides de models són les línies de colors. Com veieu, al principi estan molt juntes i a mesura que avancen els dies se separen: això significa que la incertesa de la predicció agumenta amb els dies. Com més separades estan les línies més incertesa hi ha (expressió que a la tele es tradueix amb "els mapes no es posen d'acord").

La mitjana de totes aquestes sortides de models és la línia blanca, mentre que la línia vermella gruixuda és el valor mitjà dels darrers 30 anys, o el que en diríem el valor normal. Així, en l'exemple d'aquí sota, veiem clarament que els propers dies la temperatura serà més baixa del normal (tots els models ho diuen) i que durarà ben bé una setmana. A més, sembla que també hi haurà nuvolositat, i per tant, possibilitat de precipitacions.

Ah, una cosa: La possibilitat que nevi a la costa es pot donar si la temperatura a 1500 metres arriba a sota dels -5ºC. Què us sembla... nevarà a Malgrat? La resposta... als espaguetis dels propers dies!

2 comentaris:

El Senyor X ha dit...

Jo de petit, i no tan petit volia ser metereoleg. Gràcies per tot això que ens expliques!!;-)

Jordi Mercader ha dit...

Resposta a la pregunta formulada la setmana passada: "Nevarà a Malgrat?": NO