dissabte, 16 de desembre del 2006

Salvats per la campana (de Gauss)

La seva forma sinuosa em va seduir des de la primera vegada que me la van ensenyar. Campana poderosa, llei de lleis, la síntesi del que és la naturalesa sencera, o potser només la humana. Aquí la teniu... contempleu-la


Ras i curt. Aquesta campana ho explica tot, o gairebé tot. No té límits, va d'allò més insignificant i s'endinsa fins el límit inexistent de l'infinit; està condemnada a agafar-ho tot, absolutament tot; l'hem dissenyat precisament així.

Agafeu una característica de la natura, qualsevol, i poseu els seus extrems a banda i banda de la campana. La seva llargada discorre gradualment entre els dos extrems oposats, mentre la seva alçada ens indica el nombre d'elements que compleixen tal grau d'aquella característica. M'enteneu què vull dir? Segurament qui m'hagi entès ha trobat tota aquesta parrafada sobrera i en tindria prou amb què recordés la fórmula matemàtica que, al cap i a la fi, és la manera més exacta de definir-la.

Però vull que m'entengui tothom, o sigui que agafem un exemple que tothom té clar: la bellesa humana, que és una característica de la naturalesa. Agafeu la campana i poseu a l'esquerra els lletjos més lletjos, i a la dreta els guapos més guapos, o a l'inrevés, que també val (és que m'he adonat que amb la frase que acabo d'escriure encara podria interpretar-se políticament, i no no no! aquesta no és la intenció!, que quedi clar!).

L'alçada és el nombre de persones que tenen un diferent grau de bellesa. Així hi ha molt poca gent horriblement lletja, al igual que molt poca gent extraordinàriament guapa. On està la majoria? Al mig, al "montón", al "bulto" de la campana, evidentment. Apliqueu-ho als parells d'extrems que volgueu: alts i baixos, grassos i prims, simpàtics i antipàtics, bons i dolents, intravertits i extravertits, idiotes i genis, blanc o negre... Sí, ara m'heu entès oi? És a dir, no tot és blanc o negre, hi ha una graduació, això ja ho sabíem, però la campana ens diu que la gran majoria és, precisament, GRIS !

Però emboliquem-ho una mica més encara... i fiquem la campana dins la campana... és a dir... mesurem mitjançant campana de Gauss si tot el que hi ha la natura es pot explicar mitjançant la mateixa llei de la campana de Gauss.

Aquest és el combat: a l'esquerra, les lleis naturals totalment adaptables mitjançant la campana, a la dreta, les lleis naturals absolutament inexplicables mitjançant campana... i al mig, al "bulto", les lleis només parcialment explicables mitjançant campana... eh que bo? La mateixa campana se censura a ella mateixa i s'impedeix ser llei universal, deixant lloc a tota altra mena de lleis naturals i estadístiques com també és, al cap i a la fi, aquesta campana. És a dir, la gran majoria de lleis només són parcialment explicables mitjançant la campana!!

Però per què estem salvats per la campana? Doncs perquè és la demostració que els humans som mediocres, almenys la majoria. Queda't en la mediocritat i no seràs criticat. I realment, sortir-ne per algun dels extrems costa esforç, doncs impera una mena de llei de gravetat que ens empeny a deixar-nos arrossegar per allò que és més fàcil, més pla, que no ens porta problemes. Dit d'altra manera, si no ets al bulto ets raro !!

Felicitats als qui s'empenyen en no ser mediocres, sobretot per l'esforç enorme que fan !

1 comentari:

MC ha dit...

OSTRES JORDI...AQUESTA NO LA SABIA JO. ÉS MOLT BONA LA TEORIA. M'HA AGRADAT I M'HA FET ENTENDRE COSES.

FELCITATS.

ALBERT.